Autor martapulman | 7 Avg, 2010, 11:58
6-8 manjih patlidžana, 200 g kuvanog crvenog pasulja iz konzerve, 100 g kuvanog kukuruza, 2 tvrdo kuvana jaja, 2 kašike prezle (prezle sa italijanskim začinima su najbolje), 1 kašika pavlake, 1 kašika paradajz sosa, 100 g žutog ribanog sira za dekoraciju, so po ukusu, biber po ukusu.
Preseći svaki patlidžan po dužini na pola i izdubiti. Na malo maslinovog ulja ispržiti ono što smo izdubili sa pasuljem i kukuruzom. Dodati tvro kuvana jaja isečena na male kockice, prezle, pavlaku i paradajz sos.
Peći oko 20 minuta, naribati sir i peći još 5 minuta, dok se sir ne otopi.
Autor martapulman | 7 Avg, 2010, 11:55
1 veći plavi patlidžan, 2 paradajza, 2 čena belog luka, 1 dcl ulja, 1/2 veze svežeg peršuna, malo brašna, so i vegeta po ukusu.
Iseći plavi patlidžan na tanje kolutove, posoliti, uvaljati u brašno i pržiti na zagrejanom ulju. Izvaditi patlidžan, i u ulju u kome se pržio staviti iseckan beli luk i na kockice iseckan paradajz. Malo propržiti pa dodati peršun. Dobijenim sosom preliti plavi patlidžan.
Autor martapulman | 7 Avg, 2010, 11:52
200 g suvih leblebija, 1 srednji luk, 1 lovorov list, so, biber, 3 čena belog luka, 2 limuna, 50 g tahini paste, 1 kašika maslinovog ulja, paprika.
Potpiti leblebije u litar vode i odložiti u frižideru preko noći. Sutradan procediti, pa kuvati u dosta posoljene vode sa lukom i lovorovim listom na srednjoj teperaturi oko 45 min ili dok mahuna ne omekša. Procediti, otkloniti luk, lovorov list i sačuvati oko 150 ml tečnosti u kojoj se leblebija kuvala. Na kraju bi trebalo dobiti oko 600 g kuvane leblebije.Beli luk sitno naseckati, a limun iscediti. U blenderu sjediniti leblebiju, 100 ml sačuvane tečnosti, sok od limuna, beli luk, tahini, maslinovo ulje, malo soli i biber, pa izmutiti do dobijemo glatki umak. Po potrebi dodati ostatak tečnosti u slučaju da je umak previše gust. Okusiti, posoliti po potrebi.
Autor martapulman | 7 Avg, 2010, 11:48
500 g leblebije, 1 supena kašika Tahin paste, sok od limuna, 1-2 čena belog luka, so po ukusu, maslinovo ulje, aleva paprika, 1/2 kafe kašičice kumina.
Leblebiju potopiti u vodu da ogrezne i ostaviti preko noći da odstoji. Sutradan kuvati 1 sat. U još toplu leblebiju dodati Tahin pastu, beli luk, sok od limuna, so, kumin i maslinovo ulje i umutiti štap-mikserom. Ako se masa teško muti, dodati malo vruće vode. Kada se dobro umuti, pasta se stavi u posudicu i ukrasi alevom paprikom.
Autor martapulman | 9 Maj, 2010, 12:36

Svaka detoks dijeta treba da bude prilagođena godišnjem dobu i namirnicama koje one nosi, mada se preporučuje upotreba biljnih čajeva bez obzira na period godine. Ne zaboravite da uzimate vitaminske i mineralne suplemente. Preporučuje se korišćenje sledećih namirnica:
• Koristite jogurt i ostale fermentisane mlečne proizvode u svakodnevnoj ishrani • Pijte biljne čajeve
• Jednom nedeljno jedite isključivo povrće, a umesto proteina životinjskog porekla koristie mahunastu hranu (sočivo, soja, pasulj, grašak)
• Popijte čašu mlake vode u koju ste dodali kašičicu ili dve jabukovog sirćeta, a možete u tu smešu dodati u kašičicu meda.
• Popijte limunadu napravljenu od 3-5 limuna i mlake vode, u koju možete dodati jestivu glinu u prahu.
• Uveče isecite 3 limuna i prelijte ga sa 300 to 400g tople vode, tako da ogreznu. Ovaj rastvor popijte ujutru, na prazan stomak.
• U sok od nekoliko limuna dodajte med i mlaku vodu i popijte to na prazan stomak.
• Popijte čašu rasola.
• Popijte maslinovo ulje pomešano sa toplom vodom.
• Zgnječite beli luk i pomešajte ga sa vinom ili sokom od crnog luka i popijte.
• Pojedite sirov crni luk ili supu od crnog luka.
Prilikom detoksikacije strogo je zabranjena upotreba alkohola i nikotina, kao i bilo koje namirnice koje sadrže prerađeni ili pridodati šećer. Najveću opasnost predstavljaju voćni sokovi sa dodatim šećerom, jer bi naša mala labarotorija organizma – jetra, bila primorena da se uključi u preoces razgradnje istih. Tokom detoksikacije, najviše se radi na njenoj regeneraciji, s obzirom da svakodnevno radi pod punim opterećenjem. Detoksikacija je blagotvorna i za bubrege, kožu, pluća, limfotok, debelo crevo.
Za početak možete da odaberete dan u nedelji kada ćete piti samo vodu i limunadu, pre nego što svoj organizam izložite nedeljnom "gladovanju".
Tokom detoksikacije mogu se javiti neke nus pojave. Kao što su glavobolje, umor, bubuljice, usled temeljnog čišćenja. Obratite pažnju na svoj jezik, tanki beli omotač i neprijatan zadah mogu se pojaviti i to ne znači da je došlo do nekog poremećaja, već je to pojava usled “čišćenja” celokupnog organizma.
Autor martapulman | 9 Maj, 2010, 12:22

| Prvi dan |
Doručak | Krem sir sa začinskim travama, crni hleb, mleko. |
Ručak | Domaća supa od zeleni, sojin gulaš sa smeđim pirinčem, zelena salata sa kefirom. |
Užina | Jabuka, parče kolača. |
Večera | Nekoliko vrsti sireva, crni hleb, zelena paprika, paradajz, voćni čaj. |
| |
| Drugi dan |
Doručak | Musli (2 dl jogurta, 2 kašike zobenih pahuljica, jabuka isečena na komade). |
Ručak | Bistra supa, patlidžan punjen prosom i pečurkama. |
Užina | Pita ili gibanica sa makom. |
Večera | Valjušci sa sirom i pavlakom. |
| |
| Treći dan |
Doručak | Kiselo mleko, margarin, zemička sa semenkama. |
Ručak | Čorba od jaja, pirinač sa paradajzom i peršunom, salata od krastavaca. |
Užina | Pečene jabuke punjene orasima. |
Večera | Šnicle od zobenih pahuljica, varivo od prokelja, kremsir sa voćem. |
Autor martapulman | 8 Maj, 2010, 12:13
(veganska kuhinja)
250 gr suvih šljiva bez koštica, 250 gr prosa, malo ječmenog slada ili smeđeg šećera prema ukusu, malo ulja.
Operemo šljive i kuvamo ih toliko da malo smekšaju. Vodu od kuvanja sačuvamo. Proso kuvamo 15 minuta. U vatrostalnu posudu stavimo malo ulja, kuvane šljive, pospemo šećerom ili sladom, a preko toga ide proso. Dodamo šoljicu vode u kojoj su se kuvale šljive. Pečemo na 150°C dok ne ispari voda i uhvati se korica na prosu. Može se jesti vruće ili hladno.
Autor martapulman | 8 Maj, 2010, 12:10
Sastojci za dve deblje savijače: 6 tankih kora za pitu, 200 gr mlevenog plavog maka, 2 dl mleka, malo cimeta, 2 kašike meda, ½ korice od limuna, desetak zrelih šljiva, 2-3 kašike ulja, 1 dl kisele vode.
Zagrejem mleko sa malo cimeta. Tik pre nego što se zakuva prelijemo njime mak. Umešamo med i narendanu limunovu koricu.
Premažemo jednu koru mešavinom ulja i vode. Na nju stavimo drugu koru koju isto tako premažemo. Rasporedimo pola nadeva od maka i po tome pola seckanih šljiva. Uvijemo u savijaču. Tu savijaču uvijemo u prethodno premazanu treću koru i stavimo ju u pleh obložen papirom za pečenje. Na isti način pripremimo i drugu savijaču.
Obe savijače premažemo preostalom tečnošću i stavimo da se peče u prethodno zagrejanu pećnicu. Pečemo 30-40 min na 180°C.
Autor martapulman | 8 Maj, 2010, 12:06
200 gr pasulja, 100 gr šargarepe, 50 gr korena peršuna, 1 glavica belog luka, 1 glavica crnog luka, 1 krompir, so, aleva paprika.
Pasulj naravno prethodno uobičajno potopimo u vodi. Stavimo da se pasulj kuva, peršun i šargarepu isečemo na dugačke froncle, krompir na dva dela, a beli i crnu luk stavimo cele u lonac. Kada je pasulj smekšao, pospemo jelo alevom paprikom i ostavimo da još jednom provri.
Autor martapulman | 8 Maj, 2010, 11:54
Evo nekih jednostavnih ideja, nadeva za vegetarijanske pice:
• Narežimo svo povrće koje vam se nađe pri ruci i poprskajmo ga maslinovim uljem ili stavimo preko njega pasirani paradajz.
• Isprobajmo neke nove ideje za nadev, poput izmrvljenog tofua, pasulja, pečuraka, spanaća ili kukuruza.
• Dodajmo različite umake poput pirea od graška ili od crvene paprike i belog luka.
• Budimo kreativni sa zamenom za meso – na picu stavimo kobasice ili nareske od soje ili razmrvljene vega-burgere.
• Probajmo da stavimo parmezan od soje kako bismo dobili ukus sira.
• Za meksičku picu stavimo prepečeni pasulj, luk, paradajz, sojin sir i salsa umak.
Autor martapulman | 6 Maj, 2010, 17:21
Kuhinja je mesto kreiranja stvarnosti nas i naših ukućana, mesto biološke ravnoteže unutar koje prepoznajemo nekoliko važnih pojava kao što su vitalnost, produktivnost, fizičko i mentalno zdravlje.
Zato je naša kuhinja mesto o kojem treba više razmišljati, naime najčešće se i najviše pažnje posvećuje dnevnom boravku, jer tu primamo goste. Treba da osvestimo da je kuhinja mesto od posebne važnosti, a tada nam mogu pomoći sledeći saveti:
Nepovoljni uticaji. Unutrašnjost kuhinje ne bi trebala biti dostupna pogledu nikoga ko ulazi u stan ili kuću.
Nije poželjno da prozor kuhinje bude na severu ili severozapadu.
Nije poželjno da je kuhinja smeštena na zapadnoj ili severnoj strani stana.
Nije povoljno kada kuhinja ima više od dva izvora svetla s dve strane sveta.
Ulaz u kuhinju ne bi smeo biti ometen nekim elementom kuhinje ili pak biti preuzak.
Nije dobro da je neki od kuhinjskih zidova zajednički s kupatilom ili toaletom.
Povoljni utjecaji.
Povoljno je kada je kuhinja smeštena na južnu ili jugoistočnu stranu stana ili kuće.
Kuhinja ima dobru energiju ako joj svetlost dolazi s istoka ili pak s juga.
Kuhinja bi trebala biti postavljena što je više moguće u centralni deo stana.
Poželjno je da su zidovi ravni i bez izbočina te da je prostorija pravilnog oblika.Kuhinjski zidovi trebaju biti obojeni svetlim bojama.
Sedam zlatnih pravila.
1. Štednjak i sudopera trebaju biti udaljeni jedan od drugog, tj. najbolje je ako su jedan nasuprot drugom ili da su odvojeni radnom površinom.
2. Dobro bi bilo da su radna površina i štednjak u središtu kuhinje, a sudopera na zapadnoj ili jugozapadnoj strani.
3. Najpovoljniji položaj frižidera bi bio u ostavi (dakle izvan kuhinje), a ako to nije moguće, tada bi ga trebalo postaviti uz severni zid.
4. Treba paziti da štednjak ili sudopera ne budu tačno ispod prozora.
5. Žitarice i mahunarke je poželjno držati na policama na severnom zidu.
6. Poželjno je imati što manje otvorenih polica na zidu i isto tako što manje visećih elemenata (ako imate police, najbolje je da budu zaobljenih uglova).
7. Dobro bi bilo da je radna površina tako smeštena da onaj ko kuva ima pregled ulaza u kuhinju, a istovremeno da se vrata ne otvaraju direktno na radnu površinu.
Često se događa da kuhinja nije idealno pozicionirana ili je teško ostvariti idealan raspored. To ne treba da nas obeshrabri, već treba da učinimo sve što možemo sa farbanjem zidova, rasporedom pokretnih predmeta (opreme) te s policama. Naravno, treba imati na umu da se sve može kompenzovati veštinom kuvanja, ljubavlju za ukućane i dobrim raspoloženjem. No, bitno je ne opremati kuhinju kao da je izložbeni prostor, već kuhinja mora da odiše radnom i živom atmosferom jer tu je početak stvaranja jedinstva među ukućanima i svojevrsna laboratorija stvaranja naših telesnih stanica, dobrih misli i potvrde sopstvene kreativnosti.
Autor martapulman | 6 Maj, 2010, 17:09
500 gr boba, 1 čen belog luka sitno iseckanog, 150 ml maslinovog ulja, mleveni kim, sveža menta, začini.
Skuvamo bob u kipućoj i blago posoljenoj vodi 10-12 minuta. Nakon toga dobro ocedimo, prebacimo bob i beli luk u blender i napravimo pire. Dodamo po potrebi nešto od vode u kojoj se povrće kuvalo. Umešamo ulje, kim i iseckanu mentu, napravimo pire i začinimo. Ostavimo 30 minuta da odstoji pre služenja.
Autor martapulman | 6 Maj, 2010, 17:04
200 gr mocarele, 400 gr paradajza, bosiljak, so, biber, msalinovo ulje.
Iseckamo 1 punu šaku bosiljka. Isečemo paradajz na kocke. Poređamo mocarelu na tanjir, dodamo bosiljak i paradajz, posolimo, biberimo i prelijemo salatu maslinovim uljem.
Autor martapulman | 6 Maj, 2010, 16:58
(bugarska kuhinja)
2 krastavca, 4 čena belog luka, sveže mirođije, 3 dl jogurta, so.
Očišćene krastavce isečemo, beli luk izgnječimo. Izmešamo sa jogurtom, posolimo prema ukusu. Ostavimo da malo odstoji, zatim dodamo svežu mirođiju. Ostavimo ponovo da stoji na hladnom, desetak minuta pre služenja.
Autor martapulman | 6 Maj, 2010, 16:54
(makrobiotička kuhinja)
250 gr svežeg tofua, ½ šolje vode, 2 vk maslinovog ulja, 2 vk pirinčanog sirćeta, 2 vk limunovog soka, ¼ mk morske soli, ¼ mk korijander.
Pomešamo sve sastojke i izmiksamo.